Heico Sandee, managing director van Smart Robotics en voorzitter van de NEN Robotics commissie, weidt in editie 4 van het Mechatronica & Machinebouw magazine uit over de uitdaging rondom de wet- en regelgeving rondom het veilig gebruik van cobots. Een samenvatting van het artikel:
Wirwar aan regels maakt veilige cobot extra uitdagend
Nu er steeds vaker cobots ingezet worden, worden vraagstukken rond veiligheid langer en complexer. Hoe krijg je een cobotoplossing veilig wanneer specifieke wet- en regelgeving schaars is? Heico Sandee, voorzitter van NEN Robotics, geeft antwoord. De oplossing binnen Smart Robotics? Een lijst met vuistregels waarmee designers minstens 90 procent van de veiligheidsproblemen ondervangen.
Bij cobots is veiligheid van groot belang. Ondanks dat ze kleiner zijn, minder hard bewegen en minder kracht leveren dan hun grote industriële neven, hebben ze wel meer kans om hun menselijke collega’s te raken. Momenteel laat de regelgeving rondom cobots nog te wensen over. Er is nog geen Iso-norm beschikbaar. Wel is er de TS 15066 (Technical Specification), waarin staat beschreven wat je moet doen wanneer je een cobot in gebruik neemt. De TS 15066 is het beste wat momenteel voorhanden is, aldus Heico.
‘Er wordt internationaal hard gewerkt aan een Iso-norm voor industriële cobots. De draft daarvoor ligt klaar, maar voordat die in finale vorm wordt uitgegeven, is het zeker 2019’. Alle normen voor robotica worden uitgebreid voor cobots. Heico waarschuwt: ‘het is allemaal applicatiespecifiek’.
Een van de belangrijkste voorwaarden is dat een cobot slechts beperkte kracht mag uitoefenen. Dat moet gemeten worden. Maar er is meer; meten is niet voldoende. Wanneer een cobot een plaat gesneden staal met scherpe randen oppakt, liggen de limieten uiteraard heel anders. Het is dus belangrijk dat overal voor geverifieerd moet worden of je binnen de TS 15066 valt.
Vuistregels binnen Smart Robotics
Om de veiligheid van een robotsysteem te kunnen garanderen, moet je momenteel een stuk of 15 Iso-normen van buiten kennen. Dat is voor veel bedrijven niet werkbaar. Er moet een praktische vertaalslag gemaakt worden; met een set vuistregels ben je vaak al op de goede weg. Binnen Smart Robotics gebeurt dit ook. Smart Robotics heeft een lijst met vuistregels opgesteld waarmee zeker 90 procent van alle veiligheidsproblemen ondervangen worden. Voor de eindcheck schakelt Smart Robotics zijn eigen specialisten in.
Verantwoordelijkheid
Een interessant aspect in de veiligheidsdiscussie rondom cobots is dat fabrikanten steeds vaker een systeem rechtstreeks naar de eindgebruiker sturen. Maar wie neemt dan de verantwoording voor de veiligheid, vraagt Heico Sandee zich af? Een CE-verklaring bestaat uit 2 delen. Het ene deel gaat over bijv. de robotarm zelf. Maar een robotoplossing is altijd een samenstelling van meerdere halffabricaten. Universal Robotics levert bijvoorbeeld geen grijpers. Daarnaast, een cobot kan heel onveilig worden als men de verkeerde software installeert.
Een set vuistregels zoals Smart Robotics gebruikt is een mogelijke oplossing. Dan blijft de drempel laag en kunnen meer bedrijven van cobots profiteren.
Bron: “Wirwar aan regels maakt veilige cobot extra uitdagend”, Alexander Pil, Mechatronica & Machinebouw, editie 4, 8 juni – 6 juli 2018.