De december editie van het blad Reflex, het blad dat ABU leden inspireert en informeert over de flexbranche, stond in het teken van innoverend ondernemerschap. Lees hier het interview met Mark Menting van Smart Robotics, het uitzendbureau voor robots.
Flexibele robots
Hun ‘kaartenbakje’ bevat weliswaar slechts twintig flexwerkers, maar dat zijn dan ook superkrachten. Ze werken 24/7, zijn nooit ziek, klagen niet en zijn goedkoop. Inderdaad: het gaat om robots. Het Nederlandse Smart Robotics is het eerste en enige uitzendbureau ter wereld dat werkt met slimme machines. Het bedrijf is nog geen jaar oud en de zaken gaan uitstekend.
Op 1 mei dit jaar startten Mark Menting en Heico Sandee met Smart Robotics. Hoewel ze – gecombineerd – ruimschoots ervaring in de robotica en de uitzendbranche hadden opgedaan, voelde het toch als een sprong in het diepe. Menting: “Natuurlijk zagen we mogelijkheden, maar omdat een organisatie zoals de onze nog niet bestond, konden we niet benchmarken.” Desalniettemin waagden ze de sprong, gooiden hun spaargeld op een hoop en zie daar: “Het gaat boven verwachting goed. We nemen nu al drie extra mensen aan.”
Industrie behouden
De robots die ze leveren, kunnen onder meer orders pikken, pallets beladen, producten verpakken, assembleren, steentjes leggen, lijmen, laden, lossen en stapelen. “Wij flexibiliseren de productcapaciteit van inleners. Het werken met robots is voor industriële bedrijven een manier om de concurrentie met lagelonenlanden aan te gaan en de industrie te behouden voor Nederland.”
Menting rekent voor: “Stel: een uitzendkracht die fulltime werkt verdient 2.800 euro bruto per maand. Dat is zo’n 16 euro per uur. Als je voor datzelfde bedrag een robot inhuurt die 24/7 werkt, bedraagt de uurprijs 4 euro.”
Constante kwaliteit
Vooralsnog richt Smart Robotics zich vooral op het mkb in de industrie en logistiek. Menting: “En dan met name van het type high mix/low volume. Deze bedrijven hebben vaak niet de middelen om hun productie te automatiseren. Maar met een robot die zowel flexibel inzetbaar is als ook 24 uur doorwerkt, kunnen ze wél meer produceren. Zo kunnen ze de prijsdruk op de markt het hoofd bieden en hun marges vergroten. Bovendien kan de klant onze robots eenvoudig zelf herprogrammeren om andere soorten taken te verrichten.”
Het werken met een robot biedt meer voordelen. “Ze worden nooit ziek, klagen niet en je kunt er makkelijk vanaf. Bovendien ben je met een robot verzekerd van constante kwaliteit en kwantiteit qua productie. Robots kunnen ook schaarse en dure vakkrachten ontlasten. Lassers bijvoorbeeld zijn slechts een derde van hun tijd daadwerkelijk bezig met lassen en de rest van de tijd met de logistiek rondom hun werk. Dat laatste kan een robot ook, zodat de vakman zich kan focussen op zijn vak.”
Software en hardware
Hoe werkt dat, zo’n slimme machine op de arbeidsvloer? Eenvoudig, zo blijkt. Smart Robotics verzorgt het onderhoud, de besturing op de werkvloer regelt de inlener zelf. Menting: “We hebben heel gebruikersvriendelijke software ontwikkeld, waarmee de klant toegang heeft tot de robot. Elke leek kan ermee werken. Mocht het toch niet lukken, dan kunnen wij op afstand meekijken en het probleem oplossen.”
Menting en Sandee ontwikkelen ook de technische software in de robot zelf; de programmatuur die bepaalt wat de robot kan. Sterker: daarin schuilt de kracht van Smart Robotics. Een robot kan immers iedereen kopen, mits je een grote zak geld meebrengt. Menting: “De goedkoopste robots, zonder software, zijn zo’n 50.000 euro, maar dat loopt al snel op tot 150.000 tot 300.000 euro.”
Robot met vijf poten
Op dit moment zijn er nog grenzen aan hetgeen een robot kan. Menting: “Soms moeten we de verwachtingen temperen. Robotica wordt volop gehypet en dat zorgt voor overspannen verwachtingen. Als jij morgen de vraag krijgt om een accountmanager te leveren die zes talen spreekt, internationale ervaring heeft en thuis is in de luchtvaart, kun je niet direct aan die vraag voldoen. Ook bij ons vraagt de klant soms om het schaap met de vijf poten. Voor meer complexe vragen moeten we speciale software ontwikkelen. En soms is iets gewoon nog niet mogelijk. Voor het overige geldt dat we net zo snel willen leveren als een regulier uitzendbureau. Ook onze klantgesprekken zijn vergelijkbaar met die van een reguliere uitzendorganisatie: de klant heeft een probleem en wij lossen dat op.”
Overdonderd door succes
Blijkbaar spreekt het concept van Smart Robotics ook collega’s in de flexbranche aan, want liefst zes uitzendorganisaties dongen naar de gunsten van de heren. (zie kader) Ook op allerlei andere fronten wordt aan ze getrokken. Het succes lijkt ze een beetje overdonderd te hebben. Menting: “We hebben zoveel free publicity! Iedereen wil iets van ons. We hebben zo’n veertig nieuwe leads. De bouw bijvoorbeeld, dat hadden we niet voorzien. Ook internationaal is er veel belangstelling. Als we willen kunnen we knetterhard groeien. Maar we willen wel de juiste keuzes maken en heel goed kijken welke markt kansrijk is. En we willen voorkomen dat we met ons hoofd in de wolken gaan lopen. Ja, dat zijn luxeproblemen!”
Samenwerking HOBIJ
Smart Robotics gaat samenwerken met HOBIJ, de uitzendorganisatie die veel werkt met buitenlandse flexkrachten. Een bewuste keuze. Mark Menting: “Dit is een solide club met veel ondernemerschap. Han van Horen, de CEO, is iemand die mee durft te gaan in de ontwikkelingen. De koers die door HOBIJ de afgelopen jaren is uitgestippeld om futureproof te blijven, heeft de nodige successen opgeleverd. Zo zijn bijvoorbeeld al drie jaar op rij Best Managed Company. Er is absoluut een klik. Ons DNA komt grotendeels overeen en we opereren beide in de industrie, techniek en logistiek.”
De details van de samenwerking worden nog uitgewerkt, maar Menting verwacht dat de partijen samen gaan optrekken in sales. “Een andere mogelijkheid is dat wij hun flexkrachten trainen tot operator van ons product en leren hoe ze met een robot op de werkvloer om moeten gaan. Zo kunnen wij onze inleners nog meer ontzorgen. HOBIJ heeft tevens de ambitie om de service en het onderhoud te verzorgen, zodat wij ons kunnen focussen op onze kernkwaliteit, het programmeren van de robots.” Van Horen: “Vorig jaar hebben we onze strategie tot 2020 bepaald. Daarin is onderscheid gemaakt tussen HOBIJ 2.1, een verbeterde versie van ons huidige verdienmodel en HOBIJ 3.0, waarin we met hele nieuwe verdienmodellen aan de slag gaan. Toen ik het verhaal van Mark en Heico vernam, wilde ik direct in gesprek. Door onze samenwerking kunnen we de klant optimaal ontzorgen met flexibele automatisering enerzijds en getrainde operators anderzijds. Ideaal!”
Bron: Reflex (ABU)
Foto: Mirjam van der Linden