De Accenture Innovation Awards: een jaarlijks terugkerende innovatiewedstrijd voor de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten. Met de Innovation Awards geeft Accenture bedrijven en organisaties de erkenning die zij verdienen. Het draait om Nederland gelanceerde concepten die uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van innovatie en duurzaamheid én jonger zijn dan drie jaar. Binnen het thema Smart Manufacturing is Smart Robotics recent uitgeroepen tot top 10 innovatie en daarmee kanshebber in de finale. De finale van de Innovation Awards staat gepland op 30 oktober in DeFabrique in Utrecht. Tijdens deze finale reiken de vakjury’s de Blauwe Tulpen, Groene Tulp en de Innovator of the Year award uit, en wordt de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt.
Over het thema Smart Manufacturing
“De vierde industriële revolutie zal grote veranderingen met zich meebrengen voor de manier waarop productie en logistiek waarde creëert. De Nederlandse maakindustrie moet alert zijn en haar kansen pakken.”
Het samenkomen van een aantal technologische ontwikkelingen leidt op dit moment tot een vierde industriële revolutie. Doorbraak technologieën zoals 3D printing, Robotics, the industrial internet of things en wearables maken het mogelijk om op een andere manier klantwaarde te creëren vanuit de industrie: Smart Manufacturing.
Smart manufacturing wordt soms gezien als een bedreiging voor werk in de maakindustrie. Het simpelweg vervangen van arbeiders door Robots zal in directe zin leiden tot vermindering van uitvoerende werkzaamheden. Zoals met de eerdere industriële revoluties ook is gebleken verwachten wij vooral dat het ander werk zal genereren.
3D-printing, connected machines, over the shoulder-monitoring, en robotics zoals drones. Het is allemaal ‘smart’. Hoe kunnen bedrijven zulke innovatieve oplossingen het beste inzetten in de nabije toekomst? Lokale productie, bijvoorbeeld via 3D-printing helpt om de maakindustrie binnen de landsgrenzen te houden. Fabrieksmachines die vertellen wat er met henzelf loos is. Een monteur die hoog aan het werk is terwijl anderen meekijken via de wearable die hij draagt. Zo zijn er talloze mogelijkheden om invulling te geven aan smart manufacturing.
De uitdaging voor innovators is richting geven aan zowel de trends, de investeringen en het geloof in Smart Manufacturing. Bedrijven die ‘smart’ werken zijn wendbaar en ingespeeld op snelle veranderingen.
Bron: https://innovation-awards.nl/blogs/het-smart-manufacturing-thema/